Logo Lab9
Logo Lab9
Logo Lab9
Logo Lab9

Blog - Apple

10 November 2020

Apple presenteert M1

SQ-BlogAppleM1

Met zijn ongekende prestaties, krachtige features en ongelooflijke efficiëntie is M1 de eerste chip van Apple die speciaal voor de Mac is ontworpen

Apple heeft vandaag M1 aangekondigd, de krachtigste chip die Apple ooit heeft gemaakt, en de eerste chip die speciaal voor de Mac is ontworpen. M1 is geoptimaliseerd voor Mac-systemen waarvoor geringe omvang en energiezuinigheid de doorslag geven. Als ‘system on a chip’ (SoC) combineert M1 tal van krachtige technologieën in één chip. M1 heeft een centrale geheugenarchitectuur die garant staat voor spectaculair betere prestaties en meer efficiëntie. Als eerste computerchip die gemaakt is met de allernieuwste 5-nanometer procestechnologie, bevat M1 het verbluffende aantal van 16 miljard transistors, meer dan ooit in een Apple chip.

 

M1 heeft de snelste CPU-core ter wereld van alle silicon-chips met een laag stroomverbruik, levert ’s werelds beste CPU-prestaties per watt, heeft de snelste geïntegreerde graphics ooit in een computer en levert met de Apple Neural Engine revolutionaire prestaties voor machine learning. Daarmee zorgt M1 dat de CPU tot 3,5 keer sneller is, de GPU tot 6 keer sneller en machine learning tot 15 keer sneller, terwijl de batterij tot 2 keer langer meegaat dan bij Macs van de vorige generatie. Door de aanzienlijke verbetering in prestaties en efficiëntie is M1 de grootste sprong vooruit ooit in een Mac.

 

Macs en pc’s hebben normaal gesproken meerdere chips voor onder meer CPU, I/O en beveiliging. Met M1 worden deze technologieën nu gecombineerd in één SoC, wat leidt tot een ongekende integratie en daardoor betere prestaties en een laag energieverbruik. M1 heeft ook een centrale architectuur met geheugen met een enorme bandbreedte waarin nauwelijks vertraging optreedt, allemaal in één pool. Daardoor hebben alle technologieën in het SoC toegang tot dezelfde data en hoeven die niet tussen meerdere geheugenpools heen en weer te worden gekopieerd. En dat leidt weer tot betere prestaties en meer efficiëntie.

 

© Jeroen Algoet - Lab9 Stores